Goes Dronk

De Oranjeboom

 

De Oranjeboom

Nieuwe Rijksweg 21
4472 AA 's-Heer Hendrikskinderen

Facebook
Twitter

 

Een herberg en later hotel café-restaurant die van ca. 1860 tot heden gevestigd is aan de Nieuwe Rijksweg 21 te 's-Heer Hendrikskinderen.

Geschiedenis

1860
Pieter Marinus Verboom en Johannes Marinus Verboom

Rond 1860 zit Pieter Marinus Verboom in herberg de Oranjeboom in 's-Heer Hendrikskinderen - later komt ook zoon Johannes Marinus Verboom in de herberg. Wanneer Johannes in 1877 overlijdt staat hij te boek als herbergier (zeeuwengezocht [1]) zet vader Pieter (zeeuwengezocht [2]) de herberg nog tot 1892 voort.

1892
Johannes Francies Buise en Cornelia van den Bulck

Johannes Francies Buise koopt de Oranjeboom in 1892 voor 2.360 gulden - hij blijft in de herberg tot zijn overlijden in 1901 (zeeuwengezocht [3]), waarna zijn weduwe de zaak tot 1917 voortzet.

1917
Marinus Visser

In 1917 wordt Marinus Visser de nieuwe eigenaar van de Oranjeboom, maar hij blijft maar twee jaar in de zaak

1919
Frans Kornelis Rijnberg, Jacoba Mol, Jan Pieter Rijnberg en P. Baarends

In 1919 komen Frans Kornelis en Jacoba Rijnberg-Mol in de Oranjeboom. Jacoba zet de zaak in 1927 te koop en die wordt gekocht door P. Baarends. Baarends verhuurt de zaak wellicht aan de familie Rijnberg, want in 1933 zit zoon Jan Pieter Rijnberg in de Oranjeboom.

1936
Jacob Oosthoek, Martina Rijk, Lau Oosthoek, Jan Oosthoek, Kees Oosthoek, Maatje Oosthoek en Dennis Mijnsbergen

In 1936 wordt Jacob Oosthoek eigenaar van de Oranjeboom, maar hij verhuurt zijn zaak en op 1 mei 1938 stapt hij met kersverse echtgenote Martina Rijk in het bedrijf. In de Tweede Wereldoorlog vluchtte het gezin Oosthoek-Rijk naar café Doolman in Heinkenszand waar Martina's ouders in zaten. Na de oorlog komen de kinderen ook in de zaak en Jan, Kees en Maatje Oosthoek werken nog steeds in de Oranjeboom die in 2012 werd overgedragen aan Dennis Mijnsbergen. In 2021 wordt het café te koop aangeboden.

2021
Lorraine en Christiaan Knaap

In 2021 nemen Lorraine en Christiaan Knaap de Oranjeboom over van Dennis Mijnsbergen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Oranjeboom/fotos.


Mooie Verhalen

Misschien nog wat mayonaise heren

Ik kom al bijna heel mijn leven in de Oranjeboom. Wanneer mijn ouders en ondergetekende, Rob van Hese, mijn oma in de Goese Scheldestraat bezocht hadden, werd er nogal eens halt gehouden bij het café van de familie Oosthoek. Er werden aardappelen gekocht en soms, als het weer dat toeliet, weleens een glaasje fris met een bal gehakt genoten. Die bal gehakt loopt als een rode draad door mijn verhaal. In 1988 ging ik met mijn vriend dichter en schrijver Lourens Geerse naar de opening van boekhandel de Koperen Tuin aan de Gasthuisstraat in Goes. De boekhandel werd opgericht door twee echtparen, namelijk Jan en Elly Bruijns en Theo en Ine Spinnewijn. Theo kenden we maar al te goed, want hij zat een periode in boekhandel Feij in Middelburg. Afijn, na de opening, waar flink wijn werd getetterd, waren we wel aan een hartige hap toe. Lourens stelde voor om naar de Oranjeboom te gaan en dat deden we. Lau Oosthoek, een zeer beminnelijk mens, bediende ons van frites, sla en twee ballen gehakt. Hij informeerde na een tijdje beleefd of de heren misschien nog wat mayonaise erbij wilden en dat wilden we wel. Aangezien een gehaktbal net als een vis ook behoort te zwemmen, dronken we er een aantal flesjes bier bij. Na de maaltijd namen Lourens en ik beleefd afscheid van de heer Oosthoek en vertrokken naar Middelburg. Lourens wilde per se over de oude rijksweg, aangezien hij een sentimentele reis in gedachten had. Het wilde alleen maar niet lukken, want hij kwam steeds weer op de A 58 terecht. Wellicht hebben de glazen wijn in de Koperen Tuin en de flesjes bier in de Oranjeboom hierbij een rol gespeeld, maar dat kan ook inbeelding van mijn kant zijn. In ieder geval smaakten de ballen gehakt nog steeds hetzelfde als de bal gehakt uit mijn kinderjaren en ik weet bijna zeker dat ze nu in de Oranjeboom nog steeds zo smaken!

Bijzonderheden

In april 2008 verscheen er een artikel in de PZC en dat luidde als volgt: "‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - Hun vader heeft het kort voor zijn overlijden nog gezegd: 'Kinderen, doe het niet zoals wij het gedaan hebben. Stop niet je al je energie in het café. Neem ook wat tijd voor jezelf.' ,,En wat doen we?", zegt Maatje Oosthoek, ,,we zijn precies zo bezig als onze ouders. Café, hotel, restaurant Oranjeboom en het boerenbedrijf dat erbij hoort, is ons leven, van allemaal. En nog eens wat: we zouden niet anders willen." Vrijdag 2 mei viert de familie Oosthoek: de gebroeders Lau, Jan en Kees, zus Maatje en Jan de Jonge, de weduwnaar van zus Nellie, die in 2006 overleed, dat het bedrijf zeventig jaar in de familie is. Motor achter de festiviteiten en sinds meer dan tien jaar ook achter de bar, is Dennis Mijnsbergen: geen familie maar zo goed als een aangenomen zoon. Om half negen begint het feest waarvoor klanten, familie, buren en zakenrelaties zijn uitgenodigd.

De ouders Oosthoek kochten het café langs de Rijksweg al in 1936 maar verhuurden het de eerste jaren. Moeder werkte nog thuis in het café aan de Dolman bij Heinkenszand en vader nog op het boerenbedrijf van zijn ouders. In 1938 trouwden ze en op 1 mei begonnen ze in de zaak. Aanvankelijk was er nog een danszaal, maar de klanten gingen, zodra er een romantisch contact was gelegd, ergens anders drinken om alleen te zijn. De zaak werd een café-restaurant met een bescheiden hotelaccommodatie. Dat is het nu nog. In café Oranjeboom kun je drinken, een keutje leggen, kaarten en goed eten. Twee hotelkamers zijn permanent gereserveerd voor vaste gasten en klanten die beter niet naar huis kunnen rijden. Op 25 hectare draait nog altijd het boerenbedrijf, waar Jan en Kees het meeste werk doen. De taken zijn nooit in een vergadering verdeeld, maar ze liggen wel vast. Maatje bakt de legendarische paling en de biefstukken, Jan verbouwt de aardappels en bakt de frieten, Jan de Jonge bemoeit zich met de groenten en de nagerechten en doet de administratie. Hij heeft de taken van Nellie overgenomen. Lau en Kees helpen in de bediening en Dennis doet de bar. De concurrentie hebben de Oosthoekjes uitgeschakeld door het buurcafé te kopen. Er worden feesten gegeven. De familie Oosthoek is blij met Dennis, die als klein ventje in het boerenbedrijf kwam spelen toen er nog beesten waren. ,,Zo kwam ik van lieverlee in het café en dat vond ik nóg leuker", zegt Dennis. Ooit, in de jaren tachtig, is het café overvallen. De ouders leefden toen nog. De familie, die nog steeds, op Jan de Jonge en Dennis na, bij het café woont, overmeesterde eendrachtig de overvallers. Maatje: ,,Dat vinden de mensen wel spectaculair, maar het is geen leuk verhaal. Wat veel aardiger is, is dat Van de Kreeke hier al 50 jaar paling levert en slager Bal al 25 jaar de biefstukken. Onze klanten zijn trouw, maar wijzelf ook." (met dank aan Peter Frijhoff)

Adres

Nieuwe Rijksweg 21 4472 AA 's-Heer Hendrikskinderen.

Externe links

Bronnen