Goes Dronk

Pas Buiten

 

Pas Buiten

's-Heer Hendrikskinderendijk 83
4461 DV Goes

 

Een herberg c.q. koffiehuis die van 1802 tot ca. 1850 gevestigd was aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk 83 te Goes - een opvolger van Het Molentje en een voorloper van Even Buiten.

Geschiedenis

1802
Leendert Verduin

In 1802 zit Leendert Verduin in ‘Buiten Vermaak’ aan de ’s-Heer Hendrikskinderendijk 83 in Goes - hij staat in 1811 te boek als aubergiste oftewel herbergier (zeeuwengezocht [1]).

1836
Johannes Koopman en Pieternella John

In oktober 1836 verzoekt de commies bij de administratie van de stedelijke belastingen, J. Koopman, om de tapperaffaire te mogen uitoefenen in de uitspanning ‘Pas Buiten’. Dit wordt afgewezen. Wel geeft het Stadsbestuur toestemming dat de vrouw van Koopman, Pieternella John (zeeuwengezocht [2]), deze affaire gaat uitoefenen. Van de 8e februari 1850 is er een schrijven van de commissaris van politie, waarin hij een vraag van het gemeentebestuur over de aantekening op zijn weekrapport van de 2e februari beantwoordt. Het gaat over het verlaten door drie personen van de herberg ‘Pas Buiten’ op zondag 27 januari ‘s middags om kwart voor drie met het bericht ‘dat de politieagent Van de Weerdt in bedenking hebbende gegeven om Koopman, die herberg bewonende, het verkeerde dezer handelwijze onder het oog te brengen, dit door hem gedaan was en daarom geen proces-verbaal was opgemaakt’. De commissaris van politie wordt in de vergadering van het gemeentebestuur ontboden en gevraagd of zijn bericht, dat hij Koopman over bedoelde handelwijs had onderhouden, wel naar waarheid is. Hij erkent dat hij Koopman daarover niet in persoon heeft onderhouden.

Foto's


Verhalen

Bijzonderheden

in 1802 krijgt Leendert Verduin, wonend in de kroeg ‘het Molentie’ buiten de ’s-Heer Hendrikskinderendijk, vergunning voor het houden van herberg in zijn woonhuis; hij wil deze herberg voortaan ‘Buiten Vermaak’ noemen; hij mag daar ook een biljarttafel opstellen.

In oktober 1836 verzoekt de commies bij de administratie van de stedelijke belastingen, J. Koopman, om de tapperaffaire te mogen uitoefenen in de uitspanning ‘Pas Buiten’. Dit wordt afgewezen. Wel geeft het Stadsbestuur toestemming dat de vrouw van Koopman deze affaire gaat uitoefenen. Van de 8e februari 1850 is er een schrijven van de commissaris van politie, waarin hij een vraag van het gemeentebestuur over de aantekening op zijn weekrapport van de 2e februari beantwoordt. Het gaat over het verlaten door drie personen van de herberg ‘Pas Buiten’ op zondag 27 januari ‘s middags om kwart voor drie met het bericht ‘dat de politieagent Van de Weerdt in bedenking hebbende gegeven om Koopman, die herberg bewonende, het verkeerde dezer handelwijze onder het oog te brengen, dit door hem gedaan was en daarom geen proces-verbaal was opgemaakt’. De commissaris van politie wordt in de vergadering van het gemeentebestuur ontboden en gevraagd of zijn bericht, dat hij Koopman over bedoelde handelwijs had onderhouden, wel naar waarheid is. Hij erkent dat hij Koopman daarover niet in persoon heeft onderhouden.

Bron: http://www.historievangoes.nl

Adres

's-Heer Hendrikskinderendijk 83 4461 DV Goes.

Externe links

Bronnen