Goes Dronk

De Korenbeurs

 

De Korenbeurs

Grote Markt A 3
4461 AH Goes

 

Een herberg (logement) en later hotel café-restaurant die van 1835 tot ca. 1981 gevestigd was aan de Groote Markt A 3 (later vernummerd tot Grote Markt 17) te Goes - een opvolger van De Nieuwe Groote Zoutkeet en De Stad Rotterdam.

Geschiedenis

1835
Kors Buitendijk

Kors Buitendijk is de eerste logementhouder in logement de Korenbeurs (zeeuwengezocht [1]) - Buitendijk zit in de zaak tot 1842

1842
Pieter Johannes Breker en Adriana Blanker

Met ingang van 8 mei 1842 is Pieter Johannes Breker de nieuwe eigenaar van de Korenbeurs. Hij trouwt in 1851 met Adriana Blanker (zeeuwengezocht [2]) en als hij in 1869 overlijdt (zeeuwengezocht [3]) zet zij de zaak voort. Ze blijft tot aan haar dood in 1889 in de zaak (zeeuwengezocht [4]).

1889
Johannes Cornelis Massee

Johannes Cornelis Massee volgt in 1889 Adriana Blanker op in de Korenbeurs - hij blijft tot 1904 in de zaak.

1904
Felisithas Johannes Verwer, Lodewijk Isidorus Verwer, Sybrandus Maria Verwer en M.A. Standaert

In 1904 wordt Felisithas Johannes Verwer uit Wormerveer (zeeuwengezocht [5]) hotelhouder in de Korenbeurs. In 1917 neemt Felisithas's broer Lodewijk de zaak over - hij overlijdt in 1964 (zeeuwengezocht [6]). Lodewijk Verwer wordt in 1953 opgevolgd door Sybrandus Maria Verwer. Wanneer Sybrandus op 28 juni 1961 overlijdt zet zijn echtgenote M.A. Standaert de zaak voort en zij blijft dat doen tot de Korenbeurs rond ca. 1981zijn deuren moet sluiten.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Korenbeurs/fotos.


Verhalen

Radio Londen

Het was een feest der herkenning toen Sybrand Verwer (Siep) het boek ‘Vijftig jaar zenden en ontvangen’ doorkeek. Op de foto op pagina 57, genomen bij de officiële ingebruikstelling van de tv-toren, staan niet alleen de directeur-generaal van de PTT en een vrouw in Zeeuwse dracht, maar ook de katheder waarachter de officiële openingswoorden werden gesproken. En ook is het kleedje onder de katheder zichtbaar: rood-groen, al is de kleur op de zwart-wit-foto natuurlijk niet te zien. De katheder en kleedje waren eigendom van Hotel de Korenbeurs uit Goes. Het hotel werd gerund door Sieps moeder. “Rood-groen waren de kleuren van het hotel.” En ook al laat de foto op pagina 60 prinses Beatrix en een club mensen zien tijdens een bezoek van de prinses en haar man prins Claus op 3 oktober 1972 aan de toren, voor Siep was het de eerste -en enige- keer dat ‘ie op de toren kwam. Het hotel verzorgde de catering. “Ik was eigenlijk meer geïnteresseerd in alle technische dingen op de toren dan in het koninklijk bezoek.” Hotel als zendlocatie Hotel de Korenbeurs op de Grote Markt in Goes bestaat inmiddels niet meer, maar in de Goese radiogeschiedenis speelt het een rol. Siep maakte er eind jaren zeventig radioprogramma’s in een zelfgebouwd studiootje in kamer 36. De non-stop muziekprogramma’s werden uitgezonden via een zender en antenne op het dak van het hotel .

“Ik was vooral geïnteresseerd in het maken van radioprogramma’s, de techniek erachter vond ik niet zo interessant,” zegt Siep in maart 2007 tegen deze site. “In 1977 begon ik met de piraat Radio Londen. Ik had een heel mooi jinglepakket van dat andere Radio Londen en gebruikte dat. Ik zond non-stop muziek uit. Later vond ik dat de naam Radio Londen in Goes nergens op sloeg.” Radio Goes zond niet rechtstreeks uit. Een band vol muziek werd afgespeeld op een muziekinstallatie die was aangesloten op de zendantenne. De omroep zond uit op zondag. Later kwamen er ook gepresenteerde programma’s. De regionale krant PZC schreef in september 1977 over Radio Goes en Siep vertelde het één en ander in de krant. Hij werd geciteerd als Siep V. Tja, de politie was ook niet dom. Siep V. die geïnteresseerd is in elektrotechniek: dat moest Sybrand Verwer zijn.

Inval

Op 25 september 1977 viel de recherche binnen in Hotel de Korenbeurs. “Ik liep in de gang en zag opeens iemand van links komen. Die was via een raam naar binnengekomen. Ik schrok ervan, maar wist ook dat het geen inbreker kon zijn. Ik was met iets illegaals bezig, dus hield je rekening met een mogelijke inval. Maar toch: in die ene flits, die ene seconde toen ik die man zag, gebeurde er wel iets. Het maakte enorme indruk op me.” Ook Sieps broer en zus werden opgepakt. Na de gang naar de rechter ging Siep een jaar later opnieuw de lucht in met Radio Goes. In dat jaar was in kamer 38 van het hotel inmiddels een nieuwe studio gebouwd. Een muzikale vriend, Kees van Vredegem, zong jingles in. “Het moest fatsoenlijke radio worden.” Radio Goes probeerde er inderdaad wat van te maken, want naast de gepresenteerde programma’s met platen maakte Radio Goes opnames op het popfestival Klomppop, op een popfestival in Goes, werd een reportage gemaakt over de deelname van Goes aan NCRV’s Spel zonder Grenzen. Ook werd lokale muziek gedraaid. Radioliefhebbers uit de regio verzorgden gastprogramma’s die werden opgenomen in de studio van Radio Goes.

Bijzonderheden

Zie ook

Externe links

Bronnen