Goes Dronk

De Goude Zwaan

 

De Goude Zwaan

Magdalenastraat 7
4461 AL Goes

 

Een logement annex winkel dat van 1786 tot 1848 gevestigd was aan de Magdalenastraat 7 te Goes - een opvolger van De Oliphant en De Zwaene en een voorloper van Azië, Mata Hari, De Geluckige Oliphant, De Zeekoe, Brasserie D'Anvers en De Brass Goes.

Geschiedenis

1786
Nicolaas Weijland en Geertruy Reine

In 1786 opent Nicolaas Weijland logement de Goude Zwaan aan de Magdalenastraat 7 in Goes. Wanneer hij in 1803 overlijdt (zeeuwengezocht [1]) verkoopt zijn echtgenote Geertruy Reine het logement aan Joseph Vaes.

1803
Joseph Vaes, Elizabeth Lambertus en Lambertus Vaes

In 1803 neemt Joseph Vaes de Goude Zwaan over - hij staat in 1813 te boek als Aubergiste oftewel herbergier (zeeuwengezocht [2]). Op enig moment neemt echtgenote Elizabeth Lambertus de Goude Zwaan over - ze staat in 1832 geregistreerd als herbergierster (zeeuwengezocht [3]). Zoon Lambertus Vaes neemt vervolgens de zaak over en hij blijft tot aan zijn overlijden in 1818 in de Goude Zwaan (zeeuwengezocht [4]).

Foto's


Verhalen

Bijzonderheden

  • In 1823 trouwt dochter Maria Weijland met Johannnes Kocken (zeeuwengezocht [5]) die toen Het Schippershuis aan de Grote Kade uitbaatte.
  • Nicolaas Weijland mag in februari 1788 ‘tot gemak der reijzigers’ logement houden, vrij tappen en een uithangbord voor zijn huis plaatsen. Het stadsbestuur besluit hem tot wederopzegging te vergunnen ‘om fatsoenlijke luiden buiten deze stad woonagtig te spijzigen en te logeeren alsmede om aan dezelve wijn te schenken, dit met speciaal verbod om op geen andere wijze gelagen te zetten of wijn te tappen’.
  • In oktober 1799 besluit het stadsbestuur Nicolaas Weyland in zijn herberg ‘de Gouden Zwaan’ op het aldaar geplaatste biljart vrijelijk te mogen laten spelen, alles in dier voege zoals het zelve aan de coffyhuishouders binnen de stad is geaccordeerd’.
  • In 1806 telt de stad de volgende 18 logementhouders en herbergiers: Joseph Vaes in ‘de Zwaen’ in de Magdalenastraat.

Bron: www.historievangoes.nl

Zie ook

Externe links

Bronnen